Op deze pagina behandelen we diverse soorten gedrag en opvoeding. Achtereenvolgens vindt u:

Aandachtsoefeningen        Rijgedrag

 

Aandachtsoefeningen

Het allerbelangrijkste wat je een hond moet leren is aandacht voor de baas.
Zonder aandacht maak je geen contact, zonder contact kun je geen dingen aanleren.
Oogcontact zorgt dat de hond leert om te zoeken naar wat jij als baas van hem wilt; hij gaat proberen dat in je te lezen. En zodra hij dat doet heeft hij aandacht en is er dus contact. Vanuit contact kun je verder, dus de aandacht is essentieel.
En wat is er dan effectiever dan de aandacht bewust aanleren?
Dat gaat als volgt:

Eerste fase:

Je hond zit voor je. Jij hebt in je handen lekkers. Het moeten koekjes (of iets anders) zijn die je hond héél lekker vindt en die in één hap weg zijn. Klein en superlekker dus.

 In de ene hand een aantal koekjes, in de andere maar eentje.
Je houdt je handen in vuisten boven elkaar voor je borst, en je hond zit voor je en kijkt naar je. Het is de bedoeling dat hij je aankijkt, oogcontact maakt.
Dan gebruik je je commando (kijk of watch, net wat je zelf prettig vindt). Zodra de hond oogcontact maakt gaat je hand omlaag en krijgt hij een koekje. Hand terug, uit de bovenste laat je een nieuw koekje in de hand onderste vallen en je blijft kijken.
Als dit een aantal malen goed gaat en de hond telkens een koekje heeft verdiend, stop je.

Tweede fase:
Je hond zit voor je. Jij hebt je handen weer in vuisten voor je borst en de hond maakt oogcontact. Nu strek je de hand met meerdere koekje recht naar opzij.  Je geeft weer je commando en zodra de hond oogcontact maakt (dus niet naar de uitgestrekte hand kijkt), krijgt hij uit de hand op de borst een koekje. Hij moet dus leren dat aandacht voor je gezicht iets oplevert, aandacht voor je handen levert niets op.

Weer oefenen en altijd positief afsluiten.

Derde fase:

De hond zit voor je en maakt oogcontact. Nu strek je de ene hand uit, geeft een commando en geeft bij oogcontact een beloning. Vervolgens ga je de handen afwisselen: dan weer rechts, dan weer links.
Telkens alleen de beloning geven als er oogcontact is!

Al deze varianten kun je overal oefenen, maar begin met een situatie met weinig prikkels, gewoon binnen bijvoorbeeld. Daarna ga je het steeds moeilijker maken: buiten in het bos op een rustige plek, op straat, op een wat drukkere plek, ergens in een losloopgebied, in een drukkere straat, op een trainingsveld. De prikkels worden dus steeds sterker en waar je naar streeft, is dat je contact kunt maken, aandacht kunt krijgen in zelfs de moeilijkste situaties met erg veel prikkels.
Dat kost tijd, en het is belangrijk dat je die tijd neemt.
Van geen aandacht naar volledige aandacht in alle situaties kost bij een stabij zeker een jaar.
Raak dus niet gefrustreerd maar blijf rustig oefenen. Uiteindelijk zul je als je altijd en structureel de aandacht beloont, daar een geweldige band met je hond me opbouwen!

 

Rijgedrag, normaal of een probleem?

Rijdt jouw hond soms op een kussen, zijn dekentje of op een knuffel? Misschien bestijgt jouw hond je arm tijdens het aaien of je been bij elkaars weerzien. Of rijdt hij/zij op een seksegenoot of hond van het andere geslacht?
Een gênant moment! En dan rijst de vraag: Is het dominantie of seksueel? 
Seksuele opwinding kan, maar zeker niet altijd. Dominantie? Misschien. Dominantie is echter een zeer verwarrende term: iedereen geeft er een andere uitleg aan en bijna niemand hanteert de ethologische betekenis. Vandaar gaan we de term even laten voor wat hij is.
Gedrag en lichaamstaal bij honden gaat veel verder dan dominantie of seksuele drift. Rijgedrag kan heel veel andere betekenissen hebben!

Rijden op andere honden, kindjes of volwassenen kan:


- een poging zijn om de ander te kalmeren en de rust te herstellen
bv. een oudere hond bestijgt een  pup om zijn wilde spelgedrag af te remmen en hem  tot bedaren brengen.
bv. het bestijgen van een te beweeglijk kindje kan als doel hebben het tot stilstand te brengen en rust te creëren.

- een poging zijn om de ander te immobiliseren en te controleren
bv. het kan voorkomen bij honden die zich onzeker voelen door de aanwezigheid van een vreemde hond die wil kennis maken of een beweeglijk kindje. Met hun rijgedrag geven ze aan dat ze de situatie niet aankunnen. Ze en willen hun rust en veiligheid terug.
bv. een hond die de aanwezigheid van een soortgenoot niet tolereert en zijn gaan en staan wil bepalen door hem te omklemmen. Hij neemt zijn bewegingsruimte af.

- een gevolg zijn van opwinding. Deze opwinding kan ontstaan door spel met honden of mensen. Maar ook bij binnenkomst van bezoek,  hereniging met de eigenaar(s), te wild spelgedrag/aaigedrag van een individu. In dit geval dient rijdgedrag om de opgebouwde energie kwijt te kunnen.
bv. rijden op benen, armen, kussens, knuffels …

- een manier zijn om frustratie/energie te kanaliseren naar iets anders
bv. na bestraffing of onduidelijke communicatie met de hond, bij fysieke pijn

- een manier zijn om prikkels te verwerken
bv. bij pups zie je dit gedrag nog voor ze seksueel actief zijn , omdat ze de prikkels van hun omgeving nog niet zo goed kunnen verwerken.  Vergelijk het met een kind dat in overdrive gaat uit – enthousiasme of vermoeidheid.

- een uitnodiging zijn tot spel.
bv. na het rijden maakt de hond een spelboog en springerige bewegingen om de ander mee te krijgen in zijn spel.
 

En wie weet wat we nog te ontdekken hebben over het rijgedrag van de hond…
Wat de motivatie ook  moge zijn: observeer, ga op zoek naar patronen,  oordeel en interpreteer niet te snel.

Is rijgedrag op zich een probleem?
Niet noodzakelijk, want het behoort tot het normale gedragsrepertoire van de hond.  Afhankelijk van de situatie en de hondencombinatie kan het leiden tot vrede of conflict. 

Kan rijgedrag storend zijn voor mensen en honden?
Zeker en vast, maar onze reactie kan rijgedrag doen afnemen of juist doen toenemen.  Interactie onder de vorm van bestraffen, roepen, wegduwen of erom lachen maken de zaak gewoon erger.  Door ons gedrag gaat de opwinding stijgen en de hond gaat nog ‘harder’ rijden om  frustraties af te reageren. Of we belonen de hond met onze reactie. De hond leert dat hij aandacht krijgt wanneer hij rijdt op ‘meneer konijn’. 
Vb. De baas kijkt TV en de hond reageert de prikkels van de dag af.  Baasje kijkt op en reageert gegeneerd, boos of grappend. Aandacht is aandacht, of het nu positieve of negatieve attentie is. Na herhaling leert de hond dat rijden hem aandacht oplevert.
Vb. De hond zachtjes afduwen van je been kan worden begrepen als spel.

Hoe kan je best reageren? Dat hangt van de individuele hond af, zijn motivatie en de context. Vaak moet een hond gewoon rustig gekalmeerd worden, bijvoorbeeld wanneer de oorzaak opwinding (te veel adrenaline) of stress (te veel stresshormonen) is. Castratie betekent dus niet voor iedere hond een opluchting!

Rijgedrag kan uitgroeien tot abnormale proporties of zelfs dwangmatig gedrag.
Het dwangmatige kantje kan ook een gevolg zijn van chronische stress, dit zie je bij asieldieren en dieren in een mishandelende situatie. Ze kunnen obsessief rijgedrag vertonen als reactie op constante stress. We spreken van een overlevingsstrategie.  Wanneer de stress weg is, is het rijgedrag dikwijls nog aanwezig, omdat de hond bepaalde hersenverbindingen heeft aangelegd. Daardoor hervalt hij in dwangmatig gedrag. Een combinatie van TTouch Training  en gedragstherapie helpt de hond stress te reduceren en nieuwe hersenverbindingen aan te leggen.
In ernstige gevallen kan hulp vragen bij een gedragstherapeut noodzakelijk zijn.

Klik hier voor de bron.